Valentinovo

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU petak 14. veljače  2014. u 11 sati,  održana je priredba u Osnovnoj školi Petra Bakule  koju  je  organizirala  knjižnica Gimnazije Mostar, uz suradnju i potporu knjižnice škole domaćina.

Ideja o međuškolskim priredbama  upućuje na suradnju knjižnica  osnovnih i srednjih škola povodom organiziranja zajedničkih  projekata .  Zamišljena  je na  sastanku  aktiva knjižničara 28. siječnja u Osnovnoj školi Petra  Bakule i  ostvarena u spomenutoj školi na Valentinovo.  

Program je započela dramska sekcija naše škole koju vodi profesorica Vesna Filipić s kratkim igrokazom koji govori o učeničkim ljubavnim problemima. U nastavku programa su seizmjenjivale glazbene točke koje je pripremio zbor Gimnazije Mostar s profesoricom Marinom Sulić , flautistica Marija Mila Milas iz Osnovne šlole Petra Bakule i duet Gimnazije Mostar Marija Škobić i Božena Lovrić kao i recitiranje ljubavnih stihova koji su čitali također učenici iz ove dvije škole. Posebno iznenađenje je bilo sudjelovanje recitatora s College-a Ujedinjenog svijeta Aleksandra Vladičića koji je uz pratnju učenika Mateja Sela nadahnuto i karizmatično pročitao ” Pjesmu ženi” od Jovana Dučića da je dobio najveći aplauz u dvorani.. Kao iznimni  gosti priredbe, nastupili su zavičajni pjesnici Sonja Jurić i Mirko Božić sa svojim također ljubavnim stihovima.Cilj priredbe je bio promovirati mlade talentirane učenike koji se trebaju okušati u pisanju ljubavne poezije, priče ili pisma voljenoj osobi. Na natječaj su u knjižnicu Gimnazije Mostar pristigli učenički uradci iz tri osnovne ( Osnovna škola Ivana Gundilića, Osnovna škola Marina Držića na Buni i Osnovna škola Petra Bakule) I četiri srednje škole( Gimnazija fra Grge Martića, Gimnazija Mostar, Srednja strojarska  škola Fausta Vrančića, i učenici s UWC programa.). U kategoriji srednjih škola treće mjesto je pripalo Ivani Dogan IIa  iz Gimnazije fra Grge Martića za pjesmu” Kad bih…”, druga nagrada je pristigla Ivani Rozić IVa iz Gimnazije Mostar  za lirsku priču  “Ljubavni Neverland”, a prvu nagradu su podijelili Merima Berberović II2 Gimnazija Mostar  za priču ” Ljubav” i Adela Ramović UWC za ” Pismo sv, Valentinu” . Na razini osnovnih škola  treću nagradu je dobio Marko Golemac, VI1 iz Osnovne škole Ivana Gundulića za pjesmu “Zaljubljeni svemirko”. Druga nagrada je pripala Martini Puce, VIII4 Osnovna škola Petra Bakule za pjesmu ” Sanjariti o tebi, a prva,  Matei Perić VIIa iz Osnovne škole Marina Držića na Buni za pjesmu  ” Valentinovo”.Nagrade su ispred Gimnazije Mostar uručivali naši učenici, a darovi su bili crveni karamfili  i bombonjere za prva mjesta, a licitarska čokoladna srca za druga i treća mjestaGosti su dobili crvene ruže, a  sudionici programa i knjižničari gosujućih škola dobili su poklon knjige  koje je darovala organizatorica programa  knjižničarka Lidija Lučić iz fonda darovanih knjiga    našoj knjižnici od  Osnovne  škole  Marina Držića na Buni, kao zahvlau na također  darovanim dječjim  knjigama prikupljenimi u našoj školi za ” Dane knjige” u listopadu priošle godine..