Prvo mjesto na literarnom takmičenju

Zadovoljstvo nas je obavijestiti da je učenica prvog razreda naše škole Naida Džiho osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola koji je raspisao Muzej ,,Alija Izetbegović“. Tema za učenike srednjih škola koju je Naida odabrala bila je: „Tražio je pravdu, a ne osvetu“. Nagradu je osvojila u konkurenciji 82 dostavljena rada iz srednjih škola iz čitave BiH.Možemo biti ponosni na mlade literarne talente jer je i prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio jedan učenik iz Mostara.

Čestitamo svim nagrađenim učenicima, posebno našoj Naidi koja je predstavila našu školu na lijep način i želimo da nastave razvijati svoje sklonosti i sposobnosti!

Donosimo odlomak iz Naidinog rada:

“Tražio je pravdu, a ne osvetu”

……Koliko sam samo puta  to sebi rekla, a znam da je uzalud! Šaputat ću, po ko zna koji put, stihove poeme „Srebrena djevojka“  koju sam davno napisala. Želim da moji razgovori sa samom sobom ostanu zapisani onda kad se srce stegne, kada me zaboli tuga mog dobrog i napaćenog naroda.  Ipak, moje srce ne zna za mržnju, ono zna za bol, za tugu, ali i za pravdu. Moje srce ne poznaje osvetu i ne želi je nikada upoznati.Iz mraka „koji sada svjetlošću zovem“  izranja lik čovjeka koji nije dao svoju Bosnu, govoreći da njome nikad niko vladao nije niti će. Velik je čovjek koji je pozivao na pravdu, a nikad na osvetu.Onima kojima je nepravda nanesena rane nikada neće zacijeliti, niti će se bol ublažiti, ali će pravda donijeti blagi smiraj………….