Naše najsavjesnije čitateljice

Najsavjesnije čitateljice Početi ovaj članak razgovorom o 21. stoljeću u kom živimo, užurbanom životu, problemima kojima smo  okupirani,      tehnološkim i drugim dostignućima zvuči pomalo kao kliše, pa ćemo tu formulaciju ovaj put promijeniti. „Ko želi naći će način, ko ne želi naći će izgovor“ – rekao je jedne prilike Pablo Pikaso, i zaista je tužno koliko mladih ljudi danas spada u ovu drugu kategoriju. Ali, ovaj put, s ciljem promjene standarnog teksta koji uvijek više pažnje posvećuje onima koji se ističu po nečemu lošem, nećemo pisati o toj kategoriji, nego ćemo nekoliko slobodnih redova posvetiti upravo onima koji naše stoljeće predstavljaju u dobrom svjetlu. Nekoliko redova napisat ćemo o onima koji uprkos modernizaciji, iskrivljenim vrijednostima i takozvanim „tinejdžerskim godinama“ još uvijek dio svog slobodnog vremena posvećuju uživanju u najljepšem osjećaju na svijetu, čitanju.

Marsel Prust rekao je: „Možda nema dana našeg djetinjstva koje smo tako ispunjeno živjeli kao onih koje smo proveli s omiljenom knjigom.“ Nešto slično čuli smo i od Amre Žugor i Saleme Drljević koje su bile inpiracija za ovaj članak. Djevojke koje još uvijek znaju gdje se nalazi gradska biblioteka i koliko često je treba posjećivati, te dobitnice nagrade za najsavjesnije čitateljice naše Narodne biblioteke Mostar. O broju knjiga koje su pročitale ne mogu mnogo reći, jer su, kako kažu, davno prestale brojati, ali skromno dodaju da ovaj vid priznanja nisu očekivale.

Ipak, 4. decembra u prostorijama Narodne biblioteke bile su počasni gosti izvedbi predstave „Svjetlo oka“ s tekstovima Skendera Kulenovića i Ivana Gorana Kovačića, te su im uručene zaslužene nagrade za najbolje i najsavjesnije čitateljice biblioteke. Pored učenika devetih razreda i učenica Druge Gimnazije Mostar, te Gimnazije „Fra Grga Martić“, nagradu je dobila i penzionerka Dunja Šiširak, koja je svojim nesebičnim doprinosom od preko dvije stotine knjiga u prethodnoj godini obogatila našu biblioteku. Svim nagređenim zahvaljujemo što pokušavaju ispraviti krive navike koje novo vrijeme nameće i što nas nenametljivo podstiču da i sami budemo bolji. Naravno, uz sve to im još jednom zvanično čestitamo!